[English] Printer-friendly version
The Ecumenical Patriarch
The Ecumenical Patriarchate
Bishops of the Throne
List of Patriarchs
Other Orhodox Churches
Theological and various articles
Ecological activities
Youth ministry
Interchristian relations
Conferences
Photo gallery
Holy Monasteries and Churches
Creed
Church calendar
Icons
Byzantine music
Contact details

Ἀρχική σελίς
Ἀρχική σελίς

(No title)

Ἐπιστροφή
Ἐπιστροφή

Прот. Но. 851

+ Варфоломій,
Милістю Божою Архиєпископ Константинопольський, Нового Рима, і Патріарх Вселенський
Всій повноті Церкви - благодать, мир і милість від Творця Охоронителя і Управителя всього творіння, Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

"Святим Духом всяке творіння відновлюється, повертається до свого першого стану" (Степенні антифони, голос 1)

"Благословенний Ти Господи, що Сам щоденно відновлюєш творіння рук Твоїх" (Василій Великий)

Браття сослужителі і возлюбленні чада у Господі,

Як кожний знає, 1-ше вересня кожного року присвячене Вселенським Патріархатом, і недавно Римо-Католицькою Церквою, Дню молитви для збереження природнього довкілля. В цей день, ми особливо просимо Верховного Бога радувати Своє творіння так, аби в ньому людське життя було радісне і плодотворне. Ця молитва включає, безумовно, в собі прохання, щоби неминучі кліматичні зміни відбулися і були допущені в рамках терпимих ступенів для людського виживання і стійкості нашої планети.

Проте, ми люди - як одинокі групи або суспільства,  поводимося всупереч цього прохання. Ми пригнічуємо природу до такої степені, що непередбачені та небажані зміни відбуваються в кліматі та в докіллі, що негативно постраждали в своїх нормальних функціях, що має безпосередній вплив на саме життя. Сукупний результат дій окремих осіб, корпоративних або державних організацій, з бажанням змінити природнє довкілля таким чином, щоб воно приносило більше ресурсів для тих, хто ними користується,  приводить до знищення творіння, яке було Богом створене добрим, і тому функціонує збалансованим способом.

Всі ті хто свідомі, розуміють серйозну небезпеку кліматичних змін, яка зростає з кожним днем на нашій планеті із-за людських дій, підносять свій голос щоб підкреслити цю кризу, і закликають кожну людину задуматися і що можна було б зроби для того "щоб життя не загинуло із-за жадібності" (Деклярація Об'єднаних Націй).

Тому ми, Вселенський Патріарх, протягом багатьох років, стараємося інформувати вірних нашої Церкви і всіх людей доброї волі про загрозу зловживання енергетичними ресурсами, що спричинює підвищення глобального потепління, і цим самим загрожує стійкості природнього довкілля.

Православні християни навчилися у святих отців обмежувати себе та зменшувати свої потреби наскільки це можливо. На відповідь духу консюмеризму, ми пропонуємо дух аскези, дух самодостатності того, що нам лише потрібне. Це не означає позбавлення, а навпаки - раціональне і помірковане споживання, і одночасно моральне осудження витрат. "Маючи їжу й одяг, будьмо за­до­­воленi тим" (1 Тім. 6:8) закликає нас Апостол Господній. І розмноживши п'ять хлібів і наситивши п'ять тисяч чоловіків, окрім жінок та дітей, Сам Христос повелів Своїм Ученикам зібрати все, що лишилося, "щоб нічого не пропало" (Ін 6:12). На жаль, сучасні суспільства відійшли від виконання цієї заповіді, піддаючись марнотратності та нераціональному зловживанню природними ресурсами, аби задовольнитися марнославним бажанням свого процвітання. Проте, такі дії  можна було б скерувати в напрямку для пошуку і створення альтернативних ресурсів та енергій більш розумним способом.

Браття і сестри, чада нашого спільного Господа і Творця,

Людство нищить творіння із-за жадоби, зосереджуючись лиш на земному і на матеріальних благах, які воно старається постійно звеличувати по зразку безумного багача з євангельської притчі (Лк 12:13-21). Ми ігноруємо Святого Духа, Яким ми живемо, рухаємося і від Якого маємо своє буття. Це значить, що відповідь на екологічну кризу можна успішно знайти тільки в Святому Дусі, через чию благодать наші людські старання благословенні, і через Якого все творіння відновлюється, повертається до свого первинного буття, як і було Богом створене і бажане - цебто "дуже добрим". Тому, відповідальність людства, як Божого співтворця, маючого свободну волю,  є дуже великою і зобов'язує його до належної відповіді на екологічну кризу.

Сьогодні Земля подібна до "величезної купи бруду" (Папа Франциск, Laudato Si', 2015). Тут нечистота, мається  на увазі, не тільки в матеріальному розумінні, але - в основному в духовному. Є нечистота, яка походить від страстних помислів людства. З твердою вірою у Вседержителя і Творця всього творіння, ми, православні християни, покликанні виконувати служіння євангелиста і міссіонера відносно збереження творіння. Цебто, ми покликанні розпалювати радісне євангельське благовіствування в супереч модерному неспокійному світові та розбудити сплячу духовну природу людства, засмученого різноманітно, щоби йому благовістити надію, мир та справжню радість, мир і радість Христа.

В це ми віримо! І це ми проголошуємо з Всесвятійшого Апостольського і Вселенського Патріаршого Престолу. Ми закликаємо кожного до тверезостті життя, очищення страстних помислів і егоїстичних мотивацій, щоб ми могли жити гармонічно з нашими ближніми та Божим творінням. На заключення, ми молимося з Василієм Великим, який  "звеличував природу єства": "Благословенний Ти, Господи, що сам щоденно відновлюєш творіння рук Твоїх. Благословенний Ти, Господи, що створив світло і темряву, виділивши одне від другого. Благословенний Ти, Господи, що все створив, і виявив тінь смерті загоряючи день в ночі. Благословенний Ти, Господи, що створив людство в Твій образ і подобу, що створив день для праці світла і ніч для відпочинку людської природи..." (Псалтир і Молитвослов монастиря Пантократор, Афон, 2004).

Це наше послання, переконання і наставляння до всіх Вас: станьмо добре, станьмо зі страхом перед Божим творінням.

Нехай благодать і безмежна милість Господа нашого, Творця всього творіння видимого і невидимого, буде з усіма Вами, і з усім світом, нині і на віки віків. Амінь.

1-го вересня 2015

+ Варфоломій Константинопольський,
Палкий молитвенник за всіх Вас перед Богом