[Greek] Printer-friendly version
The Ecumenical Patriarch
The Ecumenical Patriarchate
Bishops of the Throne
List of Patriarchs
Other Orhodox Churches
Theological and various articles
Ecological activities
Youth ministry
Interchristian relations
Conferences
Photo gallery
Holy Monasteries and Churches
Creed
Icons
Byzantine music
Contact details

Home page
Home page

Patriarchal Proclamation of Christmas 2016 in Ukrainian.

Back
Back

Но. Прот. 1297

+ Варфоломій,
Милістю Божою Архієпископ Константинопольський,
Нового Риму і Вселенський Патріарх,
Всій повноті Церкви,
Благодать, милість і мир
Від Христа Спасителя народженого у Віфлеємі.

“Христове очоловічення, моє власне відродження.”

Дорогі брати і чада возлюблені в Господі,

Оспівуємо і славословимо Бога в Тройці, що сподобив нас знову в цьому році достигнути до великого свята народження у плоті Сина і Слова Бога Отця в “малому Віфлеємі”.

Свята Церква святкує в повній радості, бо Христос “прийняв плоть” через втілення , і здійснив Церкву “прикрасою для світу” . Дійсно, увесь людський рід, і все творіння радіє цим божественним благословенням. “Вся творіння сьогодні сповнене радістю бо Христос народився від Діви” .

На відміну від “першої властивості” древніх греків, Бог наш є причастя любові, і з любов’ю рухається до людей і світу. “У тому любов, що не ми полюбили Бога, а Вiн полюбив нас.” .

Предвічне Слово Отця, що привело людство до буття, тепер дає йому добробут Своїм Втіленням. “Це є причина свята, тому ми святкуємо сьогодні: Бог спустився до нас аби ми могли піднятися до Нього... щоб оставивши стару людину, ми могли б прийняти нову; щоб умираючи в Адамі, ми могли б жити у Христі; для того щоб ми могли бути з Христом, бути розп’ятими з Ним, бути похованими з Ним і воскреснути з Ним”.  Для кожної людини, яка приходить у світ тепер відкритий шлях обоження за благодаттю. Ми всі стали “Бого-ємнісними”. “Нема вже ні юдея, ні язичника; нема ні раба, ні вільного; нема ні чоловічої статі, ні жіночої; бо всі ви – одно в Христі Ісусі”.

На жаль, Євангеліє Різдва знову оголошений в світі, де чуємо брязкіт зброї, де виконано неспровоковане насильство по відношенню до осіб і народів, де домінує нерівність і соціальна несправедливість. Нестерпна є умова, в якій лежать незліченні діти, жертви воєн, нестабільна ситуація, різноманітні експлуатації, переслідування і дискримінації, голод, злидні і хворобливе позбавлення.

У квітні минулого року, ми мали нагоду, разом з Святішим Папою Римським Франциском і з Блаженнішим Архієпископом Афінським і всієї Греції Ієронімом, побачити власними очима на Лесбосі трагічні пригоди біженців і мігрантів, зокрема гострі проблеми постраждалих дітей, невинних людей і беззахисних жертв військового насильства, расової та релігійної дискримінації і несправедливості, число яких постійно зростає.

Свято Слова Божого, що став немовлям Христом, чиє зникнення розшукується світською владою відповідно з розказом євангеліста Матвія , нагадує нам і закликає нас дбати про дітей, зберігати цих вразливих жертв і поважати священність дитинства.

Звичайно, діти і чутливі душі являються так же під загрозою в політично і економічно розвинутих країнах більш стійкого миру, із-за великої кризи шлюбу і сім’ї, різних утручань та здійснення фізичного та психічного насильства. Душа дитини змінюється під впливом використання електронних засобів масової інформації, особливо телебачення та Інтернету, і радикальної переміни способів комунікації. Невгамовна економіка перетворює їх з юного віку на споживачів, а евдемонізм швидко усовує їхню дитячу невинність.

З урахуванням цих небезпек, Святий і Великий Собор Православної Церкви звернувся до дітей і молодих людей “з особливою любов’ю і ласкою”, згадуючи наступне в своєму окружному посланні : “Серед численних суперечливих визначень дитинства наша свята Церква акцентує слова Господа нашого: “Якщо ви не навернетеся і не станете, як діти, не ввійдете в Небесне Царство” , та “Хто Царства Божого не прийме як дитина, той не ввійде до нього” , а також те, що наш Спаситель мовив про тих, хто “боронить”  дітям іти до Нього, та про тих, хто “спокусить” їх ”.

Тайну Різдва прекрасно відображає кондак свята: “ради нас народилося дитя нове, Предвічний Бог.” Бог Слово, як дитина, і дитина, як Бог, являється людям з “чистим серцем” і з простотою дітей. Діти розуміють істину, яку “премудрі і розумні” не можуть досягти. “Від одних лиш дітей можете виправити Єрусалим,” зазначає Елітіс в своїй поемі “Від ближнього”.

Браття і чада в Господі,

Звертаємося до всіх зібраних Вас, закликаючи поважати ідентичність і священність дитинства. Зіткнувшись з глобальною кризою щодо біженців, яка торкнулася в першу чергу прав дитини, перед лихом дитячої смертності, голоду, дитячої праці, тілесних ушкоджень та психологічного насильства, а також ризиком зміни душі дитини із-за неконтрольованої схильності до впливу сучасних електронних засобів зв’язку і підпорядковуванню їх споживацтву, проголошуємо 2017 рік – роком захисту священності дитинства, запрошуючи всіх людей визнати і поважати права і недоторканність дітей.

Як було підкреслено окремо в іншому важливому тексті Святого і Великого Собору, Церква Христова не дивиться щоб “щоб судити чи засуджувати світ”  своїм словом, “а запропонувати йому як провід Євангеліє Царства Божого, надію й упевненість, що останнє слово в історії є не за злом, хай би в якій подобі воно було, і що не можна дозволяти йому спрямовувати хід історії”.

Тому поклоняємося в покорі і покаянні Спасителю, який відвідав нас з висоти, і хвалимо божественним співом велику божественну тайну нашого спасіння, нахиляючи коліна перед Пресвятою Богородицею, що держить в своїх руках Дитя Ісуса. Посилаємо з безсонного Фанара святочні вітання: “Христос народжується – славіте, Христос з небес – зустрічайте!” всім далеким і близьким чадам Константинопольської Церкви, і направляємо наші отцівські побажання і наше патріарше благословення.

“Отже, зміцнюйтеся, у благодаті Христом Ісусом”.  Давайте всі разом прагнути з вірою і щирою любов’ю в хорошій боротьбі нового життя в Церкві, дотримуючись всього, що Господь наказав. Він же з нами “по всі дні, до кінця віку”.

Різдво, 2016
† Константинопольський Варфоломій,
палкий молитовник перед Богом за всіх Вас